04-07-2022 22:17
10
Author profile picture

Daniel de Ruiter

Carlos Sainz won zijn eerste race in de Formule 1 en pakte dit weekend ook zijn eerste pole position. De race op Silverstone was een groot spektakelstuk, waarin Lewis Hamilton een nieuw record haalde. Charles Leclerc staat daarentegen na zijn P4 finish een moeilijke opgave te wachten. Dit zijn de cijfers en statistieken na de GP van Groot-Brittannië.

Terwijl Sainz dus voor het eerst in zijn F1-carrière op de hoogste trede van het podium stond, was het voor zijn team maar liefst de 241ste GP-overwinning. Ferrari is in de geschiedenis van de Formule 1 het meest succesvolle team en steekt met kop en schouders uit boven de rest.

Record voor Hamilton

Lewis Hamilton had voor het eerst dit jaar beschikking over een daadwerkelijk competitieve W13, zonder porpoising en met een goede race pace. De Brit reed daarom ook voor het eerst dit jaar weer eens aan de leiding. Met deze ronden aan de leiding verbreekt de Mercedes-coureur het record van meeste seizoenen achter elkaar met minimaal één ronde aan de leiding. Vorige week waren dat er nog vijftien voor Hamilton en stond hij op gelijke hoogte met Michael Schumacher die van 1992 tot aan 2006 elk jaar wel een keer op kop lag tijdens de race.

Leclerc vijf keer niet op het podium

Leclerc kreeg het door schade aan zijn voorvleugel en een late safety car in de race op Silverstone niet voor elkaar om op het podium te eindigen. De Ferrari-coureur finishte daardoor vijf keer op rij niet op het podium. Wel finishte hij voor rivaal Max Verstappen. Er staat Leclerc een flinke opgave te wachten, wil hij nog meestrijden om het kampioenschap. Slechts één keer eerder was er een wereldkampioen die vijf keer op rij niet op het podium eindigde, maar toch de titel pakte; dat was Jenson Button in 2009. Een schamele troost voor Leclerc is dat er in 2009 maar zeventien races werden gereden en er nu dus meer tijd is om een achterstand goed te maken.

Winstreeks Red Bull ten einde

Tenslotte is de winstreeks van Red Bull Racing verbroken in Silverstone. Er is een einde gekomen aan de winstreeks van zes races van het team. Max Verstappen en Sergio Perez wisten vanaf de race van Emilia Romagna tot en met de race van Canada elke keer de zege op te eisen. Red Bull blijft daardoor drie races verwijdert van haar persoonlijke record van de reeks van negen zeges. McLaren houdt het record met elf races in 1988.