19-05-2022 09:41
1 Reacties

Naast de Formule 1 komen ook de Formule 2 en Formule 3 in actie komend weekend in Spanje. De belangrijkste opstapklasses barsten van het talent en potentiële coureurs voor F1-teams. Op wie moet je dit weekend letten? GPblog zet het voor je op een rijtje.

Formule 2

Na drie raceweekenden in Bahrein, Saoedi-Arabië en Imola zijn er in de F2 niet echt coureurs die constant hebben weten te presteren. Uitvalbeurten vliegen je om de oren en de coureurs die voorafgaand werden aangewezen als de favorieten, stellen vooralsnog teleur. De kampioenschapsleider doet dat echter niet.

Theo Pourchaire geldt als een enorm talent. De nog maar achttienjarige Fransman is onderdeel van de Sauber Academy en hoopt in 2023 een stoeltje te veroveren bij Alfa Romeo. Voorlopig doet hij wat dat betreft goede zaken, want met twee overwinning uit drie hoofdraces staat hij bovenaan in het kampioenschap (52 punten). Het is met twee uitvalbeurten en een dertiende en zevende plek echter nog te wisselvallig.

In punten zijn Felipe Drugovich (50 punten) en Jehan Daruvala (36 punten) de grootste concurrenten, maar niet voor een zitje in de F1. Drugovich is niet aangesloten bij een F1-academie en zit al drie jaar in de F2. Daruvala is ook al drie jaar aanwezig in deze klasse en is als 23-jarig Red Bull-talent niet dé aangewezen man voor een plek bij AlphaTauri.

Die plek werd Liam Lawson voorafgaand aan het seizoen toegedicht en met drie podiumplekken in de eerste drie races begon het seizoen van de Nieuw-Zeelander ook goed. In Jeddah en in Imola viel hij echter uit in de hoofdrace waardoor hij terugviel tot de vierde plek in het kampioenschap, net voor Richard Verschoor.

Vergeleken met de andere coureurs uit de Red Bull-opleiding doet Lawson het echter nog goed. Juri Vips staat achtste, de jonge Japanner Aymu Iwasa staat negende en de regerend Formule 3-kampioen Dennis Hauger staat zelfs op een twaalfde plek. Pierre Gasly en Yuki Tsunoda hoeven vooralsnog dus nog niet te vrezen voor hun plek.

Formule 3

De F3 deed voor Spanje alleen Bahrein en Imola aan en de twee topfavorieten voorafgaand aan het seizoen staan na die vier races (sprint- en hoofdrace per weekend) ook bovenaan. Victor Martins en Arthur Leclerc moeten dit jaar meedoen om de titel in de F3 en staan samen bovenaan met 36 punten.

Martins won de hoofdrace in Bahrein en behaalde nog een tweede plek in de sprintrace in Imola. Het broertje van Charles Leclerc won nog geen race, maar was met een tweede, vierde en vijfde plek wel constant. De strijd tussen deze coureurs is ook een strijd tussen de topteams in het kampioenschap: Prema (Leclerc) en ART (Martins).

Leclerc (21) en Martins (20) zijn echter niet meer de jongste coureurs en van hen wordt dan ook echt verwacht dat ze bovenaan staan. Roman Stanek staat verrassend op een derde plek. De achttienjarige Tsjech behoort niet tot een opleidingsprogramma, maar won wel even de hoofdrace in Imola.

Op de vierde plek vinden we een belangrijke pupil van Red Bull. De zeventienjarige Jak Crawford komt uit Amerika en doet het in Europa bijzonder goed. Hij eindigde in Imola in beide races op het podium en blijft in de buurt van zijn veel meer ervaren teamgenoot bij Prema: Leclerc. Datzelfde geldt voor Ferrari-junior Oliver Bearman. De eveneens zeventienjarige Brit reed een minder weekend in Imola, maar staat door zijn tweede en zesde plek in Bahrein nog altijd wel zevende in het klassement.

Isack Hadjar is de laatste om in de gaten te houden. Voorafgaand aan het seizoen geen veelbesproken naam en als onderdeel van de Red Bull-opleiding kreeg hij ook geen plek bij één van de topteams. Bij Hitech verraste de zeventienjarige Fransman echter vriend en vijand met een overwinning in de sprintrace in Bahrein en een derde en vijfde plek in Imola. Hij staat vijfde in het klassement op maar vijf punten achterstand van de leiders.