Update | Stewards nemen Raikkonen WK-punten af om heel bijzondere reden

18-04-2021 20:49
F1 Nieuws
Update | Stewards nemen Raikkonen WK-punten af om heel bijzondere reden

De Grand Prix op het circuit van Imola was een waar spektakel. Vrijwel elke coureur beleefde wel een avontuurtje vanmiddag en dus is het ook niet gek dat meerderen van hen zich bij de wedstrijdleiding heeft moeten melden. Onder andere Valtteri Bottas en George Russell.

Zij waren aanstichters voor het grootste incident van de dag, met de nadruk op ‘zij’. De wedstrijdleiding ziet geen van beide coureurs als hoofdschuldige voor dit incident. Bottas hield volgens het statement van de FIA genoeg ruimte voor Russell over en maakte ook geen gekke bewegingen. Russell kon er op zijn beurt door een natte plek op het asfalt niet veel aan doen dat hij de controle over zijn auto verloor.

Tsunoda te vaak buiten de baan

Een coureur die wel straf kreeg vandaag was Yuki Tsunoda. Hij is het eerste slachtoffer van de nieuwe, strengere richtlijnen van de FIA aangaande track limits. Hij ging tijdens de race te vaak buiten de baan en krijgt daar vijf seconden straf voor en een strafpunt op zijn licentie.

En Michael Masi is nog niet klaar, want duidelijk is geworden dat Lance Stroll een tijdstraf van vijf seconden heeft gekregen. De Canadees zou Pierre Gasly hebben ingehaald door een stuk van bocht 11 af te snijden. Vergelijkbaar dus met wat Max Verstappen in Bahrein bij Lewis Hamilton deed.

Update | Ook Kimi Raikkonen krijgt een straf

Kimi Raikkonen pakte zijn eerste twee kostbare punten van het seizoen, maar de Fin en Alfa Romeo moeten die punten weer inleveren. De stewards hebben geoordeeld dat de ervaren coureur een overtreding is begaan tijdens de Grand Prix op het circuit van Imola. Esteban Ocon en Fernando Alonso profiteren hiervan, want zij schuiven op naar P9 en P10. Raikkonen heeft 30 seconden bij zijn racetijd opgeteld gekregen.

Raikkonen spinde onder de safety car en volgens artikel 42.6 van het sportief regelement mocht hij zijn positie weer innemen, zolang hij dat maar deed voor de eerste lijn van de safety car. Alfa Romeo instrueerde Raikkonen dit te doen, alvorens hem te vertellen dat hij zijn positie moest behouden. De stewards wezen erop dat artikel 42.6 ook bepaalt dat als een coureur zijn positie niet inneemt, hij de pitstraat in moet en pas weer aan de race mag deelnemen als het hele veld de pituitgang is gepasseerd.

Artikel 42.12 bepaalt echter dat tijdens een rollende start, zodra de safety car zijn lichten uitdoet, 'geen enkele coureur een andere auto op de baan mag inhalen totdat hij de lijn is gepasseerd'. In dit geval haalde Raikkonen de auto's voor hem in tussen bocht 13 en 14, maar de safety car doofde zijn lichten bij ongeveer bocht 10.

Het lijkt wat tegenstrijdig te zijn, maar volgens de stewards is een straf wel terecht. "De stewards beschouwen het als een verdere tegenstrijdigheid dat wanneer de wagens zich achter de safety car bevinden tijdens een safety car-periode, het hen verboden is te passeren, maar wanneer ze zich achter de safety car bevinden voor een herstart, ze dat wel mogen - ook al is de reden voor een rollende start dat de baanomstandigheden een staande start niet toelaten."

F1 TV Banner F1 TV Banner

Video player

Meer video’s

Beluister nu de nieuwste aflevering van de GPblog podcast de UNDERCUT:

 

 

Bekijk het laatste nieuws

Je wordt uitgelogd en doorgestuurd naar de homepage