Algemeen

Indy 500-winnaar van 2022 is een oude bekende van de Formule 1!

29-05-2022 22:01
7

De 106e editie van de Indy 500 werd gewonnen door niemand minder dan voormalig Formule 1-coureur Marcus Ericsson. Voor Nederland was er weinig om te juichen, want Rinus van Kalmthout kwam al vroeg in de race in aanraking met de muur. Dit zorgde ervoor dat zijn dag al na 39 ronden eindigde.

Korte race voor VeeKay

VeeKay startte zijn race vanaf P3 en kon meekomen met leiders Scott Dixon en Alex Palou. Hij crashte in ronde 39 en zei zelf niet te snappen waarom hij zijn wagen verloor. Tijdens de tweede serie pitstops crashte Callum Ilott vlak voor Palou de pits in ging. Echter mocht hij niet meer stoppen tijdens de gele vlag en zakte hij terug tot P26. Ook Romain Grosjean en Scott McLaughlin zagen de finish niet door flinke crashes.

Lang leek het erop dat 29 mei de dag van Dixon zou worden. De Nieuw-Zeelander reed ronden lang aan de leiding, maar ging te hard de pits in bij zijn laatste stop. Dit resulteerde in een drive through penalty. Hierdoor kwamen de McLarens van Pato O’Ward en Felix Rosenqvist bovendrijven met Marcus Ericsson voor Chip Ganassi.

Enerverend einde met rode vlag

Ericsson greep de leiding met nog enkele ronden te gaan en het leek erop dat de voormalig F1-coureur zijn eerste Indy 500 kon winnen. Helaas voor hem crashte Jimmie Johnson met nog vijf rondes te gaan en bracht de wedstrijdleiding een code rood. Hierdoor kregen de coureurs nog een shoot-out van twee rondes.

Ericsson verdedigde ongekend hard tegen een ontketende O’Ward die het echt wel probeerde. Het mocht echter niet baten voor de Mexicaan, want na een inhaalpoging in de laatste ronde had Ericsson een klein gaatje geslagen. Dit was precies genoeg voor de overwinning. Hij won de race voor O'Ward en veteraan Tony Kanaan.