Column

Strijd om brons: Wie staat er bovenaan na de Grand Prix van Azerbeidzjan?

07-06-2021 15:43

De Grand Prix van Azerbeidzjan zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als een van de races van het seizoen. Een zondag in Bakoe vol actie en drama was voor iedereen zichtbaar toen er grote veranderingen plaatsvonden in de achtervolging voor het wereldkampioenschap Formule 1 2021. Max Verstappen, Sergio Perez en Lewis Hamilton vochten het grootste deel van de race vooraan uit, maar het noodlot sloeg toe toen Verstappen op het laatste rechte stuk in ronde 47 crashte. Er volgde een rode vlag voor de race en bij de herstart was het opnieuw een ramp, maar dit keer voor Mercedes, want Lewis Hamilton vloog aan het einde van het rechte stuk de run-off zone in. Nu de twee leiders in het kampioenschap uit de strijd zijn, is de strijd in het middenveld door de resultaten in Bakoe opnieuw verhevigd.

McLaren kon zijn voorsprong op Ferrari tijdens de Grand Prix van Monaco behouden dankzij het podium van Lando Norris, maar kon deze niet uitbreiden en leidde slechts met twee punten na de eerste strijd op stratencircuits van het seizoen. Aston Martin's sterkste weekend van het seizoen kwam vorige week met zowel Lance Stroll als Sebastian Vettel in de top 10, waarbij de Duitser vijfde werd. Pierre Gasly was opnieuw de redder in nood voor AlphaTauri, terwijl Yuki Tsunoda tijdens zijn debuut in Monaco zijn rookie-problemen zag. Alpine's weekend in Monaco leverde slechts twee punten op voor het Franse team, want Fernando Alonso kon niets uit de auto halen.

Nu ons weekend in Azerbeidzjan is afgelopen, welk team gaat aan de leiding?

Ferrari

Nadat Charles Leclerc en Ferrari op zaterdag de pole position hadden opgeëist, moeten ze eindelijk gedacht hebben dat ze de kans hadden om McLaren in te halen. En dat was het ook. Het steigerende paard heeft het Britse team sinds Spanje op de hielen gezeten en nu hebben ze eindelijk brons in het constructeurskampioenschap. Leclerc wist dat het moeilijk zou worden om de race vanaf pole te winnen en dat was het ook. De Monegaskische coureur viel in de race terug tot P8, maar wist zich te herpakken en eindigde als vierde. Het was een nog langere dag op kantoor voor Carlos Sainz, want de Spanjaard kwam in de runoff-zone terecht in bocht 8, waardoor hij helemaal naar P14 zakte, maar hij herstelde zich en eindigde als achtste. Het duo zorgde voor 16 punten voor Ferrari, waardoor ze twee punten voor McLaren komen.

McLaren

McLaren en Norris moesten hun strategie veranderen zodra de race in Bakoe begon en het werkte in hun voordeel. Om hoger in de top 10 te komen, moesten ze een undercutpoging doen om Valtteri Bottas voor te blijven en dat lukte. De jonge Brit eindigde de race als vijfde, één plaats achter Leclerc, maar hij startte wel vanaf de negende plaats op de grid als gevolg van een straf die hem was opgelegd tijdens de kwalificatie. Daniel Ricciardo won in de race vier plaatsen en schoof van de dertiende naar de negende plaats, waardoor McLaren één punt pakte. Het team zal ongetwijfeld balen van het verlies van hun derde plaats in de Constructors' aan Ferrari, maar zou in staat moeten zijn om terug te slaan in de komende Grand Prix-weekenden.

AlphaTauri

Pierre Gasly en Yuki Tsunoda stonden beiden voor het eerst sinds de seizoensopener in Bahrein in de top 10 en de Fransman verzekerde zich van een podiumplaats. Na een vierde plaats in de kwalificatie op zaterdag, was hij de hele 51 minuten in gevecht met de kop van de race en werd beloond met een derde plaats. De rookie Tsunoda kwalificeerde zich ook binnen de top 10 en kon één plaats opschuiven naar de zevende plaats. Het duo bezorgde het Italiaanse team 21 punten, genoeg om op te klimmen naar de vijfde plaats in het constructeurskampioenschap.

Aston Martin

Vettel. Podium. Wat wil je nog meer! Nadat we in Monaco getuige waren geweest van Aston Martin's beste raceweekend van het seizoen, waren ze in Bakoe weer van de partij. Vettel klom bij de herstart van de race naar voren en eindigde alleen achter Perez, waarmee hij het eerste podium van het Britse team in de F1 opeiste. Maar het was niet allemaal glorie voor het team. Stroll viel in de 31e ronde uit toen zijn linkerachterband het begaf en hij de vangrail in vloog. De Canadees kwam er goed vanaf en werd direct teruggebracht naar de pits, waar hij al lopend en pratend met zijn race engineer werd gezien. Vettel bezorgde het Britse team 18 punten, maar werd in het klassement nog ingehaald door AlphaTauri.

Alpine

Alpine had het moeilijk in Monaco, met Esteban Ocon die slechts twee punten scoorde en Alonso die het moeilijk had op het stratencircuit. Dit weekend was vergelijkbaar voor het Franse team, aangezien slechts één van hun coureurs punten scoorde, maar het was het tegenovergestelde van twee weken geleden. De Spanjaard eindigde op de zesde plaats en scoorde daarmee acht punten voor het team, maar het was een korte race voor Ocon. De Fransman moest na vier ronden opgeven toen er rook uit zijn auto kwam bij het uitkomen van bocht 16.

Welk team in het middenveld heeft het beste weekend gehad? Laat ons weten wat je denkt in de comments!