Column

Carlos Sainz in profiel: De Spanjaard coureur die Ferrari's eerste podium opeiste

26-05-2021 12:54

Meerdere coureurs maakten de overstap naar verschillende teams in de aanloop naar het seizoen 2021, maar geen enkele andere heeft zo'n indruk gemaakt als Carlos Sainz bij Ferrari. De tweede plaats van de Spanjaard in Monaco in het weekend was zijn eerste podium voor de steigerende paarden, maar hij staat momenteel slechts twee punten achter zijn teamgenoot Charles Leclerc.

Het succes bij McLaren was slechts een begin voor de 26-jarige en hij lijkt nu al een goede samenwerking met Leclerc te vormen, hoewel een onvaste op sommige momenten. Leclerc staat dit seizoen nog steeds niet op het podium, maar dat leek al bijna gebeurd toen hij op zaterdag op de voorlopige pole stond, voordat de crash die de sessie op zijn naam zette, plaatsvond.

Sainz is nu aan zijn zevende seizoen in de Formule 1 bezig en heeft drie podiumplaatsen op zijn naam staan, met nog meer in het verschiet, maar hoe is hij aan zijn zitje bij Ferrari gekomen?

Hoe begon zijn carrière?

Carlos Sainz begon zijn kartcarrière in 2006 en kwam pas echt op de voorgrond in 2008 toen hij zijn eerste grote overwinning behaalde toen hij de Asia-Pacific KF3-titel won. Daarvoor boekte hij in 2006 kleine successen met een tweede plaats in de Copa Campeones Trophy en een derde plaats in de Torneo Industrie Open.

Zijn beroemdste kartsucces kwam echter een jaar na zijn KF3-titel in Azië-Pacific, toen hij in 2009 zegevierde in de prestigieuze Junior Monaco Kart cup. Hij versloeg de huidige F1- en AlphaTauri-coureur Pierre Gasly en de huidige Formule E-coureur en Mercedes/McLaren-testrijder Nyck De Vries, op weg naar de overwinning. Hij voegt zich bij de rijders Sebastian Vettel en Robert Kubica die de cup wonnen. In 2010 werd de titel hem afgenomen door zijn huidige teamgenoot Charles Leclerc.

Sainz eindigde nooit meer als eerste in het algemeen karting, maar eindigde wel als tweede in het Europees kampioenschap karting, alleen achter De Vries. Hij eindigde opnieuw voor Gasly, die niet verder kwam dan een 23e plaats en ook de huidige Alpine-reservecoureur Daniil Kvyat versloeg.

Zijn debuut als eenzitter in 2010 en zijn deelname aan het Red Bull juniorprogramma was nog maar het begin voor de Spanjaard. Hij maakte zijn debuut in de Formula BMW Europe en Pacific series en ondanks het feit dat hij slechts een gastrijder was in de laatstgenoemde, vloog hij voor de rest van het veld uit. Een overwinning, een tweede plaats en een vierde plaats in drie van de eerste vier races trokken de aandacht van Helmut Marko en Sainz werd gepromoveerd naar het Red Bull Junior Team. Hij won nog één race en behaalde nog vier podiumplaatsen om de reeks af te sluiten.

De volgende overwinning kwam er in 2011 toen Sainz het NEC-kampioenschap Formule Renault 2.0 won, 10 overwinningen boekte en nog eens zeven keer op het podium stond. De volgende twee seizoenen waren minder succesvol voor hem, want hij behaalde slechts zes overwinningen in de Formule 3, GP3 en de Formule Renault 3.5 Series.

Maar in zijn laatste seizoen voor de F1 maakte hij de overstap naar DAMS om deel te nemen aan zijn tweede seizoen in de Formule Renault 3.5 Series en het werd het laatste succes van zijn junior carrière. Zeven overwinningen en zeven podiums verzekerde hem van de overwinning op Gasly op de tweede en Roberto Mehri op de derde plaats. Hij versloeg ook de huidige F1-coureurs Nicholas Latifi en Esteban Ocon die respectievelijk slechts 20e en 23e eindigden.

Sainz' Formule 1 carrière:

Toro Rosso was de eerste stop voor de 26-jarige in zijn Formule 1-carrière en werd gekoppeld aan, de huidige leider in het kampioenschap, Max Verstappen. Zijn rookie seizoen, zoals velen, was een grote leercurve als de Spanjaard eindigde 15e algemeen in het kampioenschap voor coureurs, scoorde slechts 18 punten. Het jaar daarop wist Sainz nog drie keer in de top 10 te finishen, met als hoogtepunt zesde plaatsen in Spanje, Amerika en Brazilië. Hij eindigde zijn tweede seizoen op 46 punten, maar werd 12e in het algemeen klassement, ondanks het feit dat hij 28 punten meer scoorde.

Bij het ingaan van zijn derde jaar wist Sainz dat als hij bleef presteren de puntenfinishes zijn kant op zouden komen en wat ook gebeurde: een overstap naar Renault aan het einde van het seizoen. Hij finishte als vierde in Singapore, een nieuw record uit zijn carrière, en bij de derde race erna op het Circuit of the America's had Sainz zijn nieuwe kleuren aan. Zijn constante puntenfinishes bij Toro Rosso leverden hem een negende plaats in het rijderskampioenschap op, zijn beste resultaat in zijn driejarige carrière in de Formule 1 tot dan toe.

Slechts één seizoen bij Renault was in het vooruitzicht, want het jaar daarop kwam McLaren langs, maar hij scoorde punten in 13 van de 21 races die hij dat seizoen voor het Franse team reed. Een vijfde plaats in Azerbeidzjan was zijn hoogste resultaat, maar hij eindigde wel op 53 punten, één minder dan het seizoen ervoor, en 16 punten minder dan zijn Renault-teamgenoot Niko Hulkenberg.

Opnieuw moest Sainz zich aanpassen aan een nieuwe rijderscombinatie toen hij de overstap maakte naar McLaren, dit keer met Lando Norris. Het duo reed beide seizoenen van de Spanjaard samen bij het Britse team en wist vorig seizoen de strijd in het middenveld te winnen. In zijn tijd bij McLaren eindigde hij met 201 punten en twee zesde plaatsen op rij in het rijderskampioenschap. Een derde plaats in Brazilië in 2019 en een tweede plaats in Imola in 2020 waren de eerste twee podiumplaatsen die Sainz in zijn carrière opeiste en beide kwamen in zijn tijd bij McLaren.

Nu gaat hij een nieuw avontuur aan met Charles Leclerc bij Ferrari en heeft hij een sublieme start gehad. In zijn vijf races met The Prancing Horse, heeft hij slechts één keer een puntenfinish gemist en eindigde onlangs als tweede, achter Max Verstappen, in de Grand Prix van Monaco. Hij eindigde ook voor zijn goede vriend en voormalige teamgenoot Norris, die als derde eindigde. Sainz staat tot nu toe op 38 punten, slechts twee achter Leclerc, terwijl ze met McLaren proberen te strijden om de derde plaats in het constructeurskampioenschap. Zullen ze bij McLaren Norris en Daniel Ricciardo kunnen verslaan?