Author profile picture

Daniel de Ruiter

De Grand Prix van Japan kan het toneel zijn voor de tweede opeenvolgende F1-titel van Red Bull Racing. Daarmee zet het team geen record neer, maar er zijn wel genoeg andere records die verbroken kunnen worden dit weekend op het Suzuka Circuit. Zo kan Verstappen de grootste leiding ooit pakken op de nummer twee.

Verstappen aan eind van seizoen grotere voorsprong dan Vettel?

Verstappen is met zijn P5 de mogelijkheid een interessante mijlpaal misgelopen. De Red Bull Racing-coureur finishte voor het eerst in 2023 niet op het podium en zal daarom dit seizoen niet 100% aanwezigheid halen op het podium. Michael Schumacher blijft de enige coureur die dat ooit deed. De Duitser won in 2002 elf races en kwam alle zeventien races op het podium terecht.

Wat Verstappen wel klaar kan spelen in Japan, is het record van de grootste voorsprong op nummer twee in het kampioenschap. Momenteel is Sebastian Vettel de recordhouder die in Brazilië 2013 maar liefst 155 punten voor stond op P2, Fernando Alonso. Verstappen staat momenteel 151 punten voor op Sergio Perez en kan dus door vijf punten op de Mexicaan uit te lopen een nieuw record neerzetten.

Daarnaast is er nóg een lijstje waar Verstappen in Japan een trede op omhoog kan klimmen. Als Verstappen niet uitvalt en de race finisht, dan heeft hij 35 races op rij uitgereden. Daarmee gaat hij zijn voormalig teamgenoot Daniel Ricciardo voorbij, die ooit maximaal 34 races op rij wist te finishen. Verstappen is met 35 finishes nog niet de recordhouder. Dat is momenteel met Lewis Hamilton met 48 races.

Hamilton heeft bijna meer ronden gereden dan Raikkonen

Lewis Hamilton staat momenteel op een totaal van 103 overwinningen en 196 podiumplekken. De zevenvoudig wereldkampioen is één van de meest ervaren coureurs. Niet alleen in titels en overwinningen, maar ook in gemaakte meters. Hamilton zal tijdens de GP van Japan in ronde 32 Kimi Raikkonen voorbij zijn op de lijst meest gereden raceronden in de Formule 1. Hij staat dan met 18.622 ronden op P2. Op P1 staat nu Alonso met 20.062 ronden.

Hamilton heeft een indrukwekkende staat van dienst op het Suzuka Circuit. De Brit won al vijf keer de GP van Japan. Met nog een overwinning dit weekend evenaart hij het record van Schumacher die zes keer de Japanse Grand Prix won. Met een podiumfinish komt Hamilton op zijn negende podium in Japan. Hij komt dan op gelijke hoogte met Schumacher wat betreft podiumfinishes in Japan. Dit record geldt niet voor Suzuka, want Hamilton haalde één van zijn Japanse podiums op de Fuji Speedway.

Leclerc en Monaco naar de 1000 en Norris naar twijfelachtige eer

Voor Charles Leclerc en Monaco is er geen record te verbreken, maar wel een mooie mijlpaal te behalen. Mocht Leclerc negen punten of meer scoren dan heeft de coureur het puntentotaal van 1000 in zijn F1-carrière aangetikt. Bij het behalen van vijf punten of meer raakt Monaco de 1000. Voor Leclerc was Louis Chiron de eerste F1-coureur uit Monaco die punten pakte. Chiron deed dat in 1950 in Monaco met een P3 waar hij vier punten voor kreeg.

Alonso kan het record evenaren van Jenson Button. De Brit finishte maar liefst 27 keer op de vijfde plek. Als Alonso in Japan vijfde wordt, staat hij ook op 27. Tenslotte, als Lando Norris zes punten meer scoort dan Nico Hulkenberg en de race niet wint dan pakt de McLaren-coureur in Japan het record van meest gescoorde punten zonder ooit een F1-overwinning te hebben behaald.