Column

Wie is Oscar Piastri? De winnaar van 2020 F3 racet nu voor PREMA in F2

09-05-2021 22:11

Formule 3 winnen is geen sinecure, maar het is bijna een rite de passage. De competitie heet pas sinds 2019 FIA Formule 3 als internationale categorie, maar sinds 2011 hebben Valtteri Bottas, Daniil Kyvat, Esteban Ocon, Charles Leclerc, George Russell en Mick Schumacher al gelijkwaardige categorieën gewonnen; voeg aan die lijst Oscar Piastri toe.

Zijn 2020 F3-titel verzekerde hem dit seizoen van het rijden aan de zijde van Robert Schwartzmann voor PREMA Racing in F2, maar hoe is Piastri's carrière tot nu toe verlopen?

Piastri's vroege carrière:

Geboren in Melbourne op 6 april 2001, begon Piastri zijn kart carrière pas op de vrij late leeftijd van 11. Ter vergelijking, Lewis Hamilton was al Brits Kart Kampioen op dezelfde leeftijd als Piastri begon te racen.

Maar hoewel hij later begon dan veel van zijn leeftijdsgenoten, had de Australiër duidelijk potentieel en het duurde niet lang voordat hij indruk begon te maken in zijn thuisland.

In 2013 werd hij gekroond tot kampioen van het CIK Stars of Karting Championship, en hij volgde dat op met overwinningen in het South Australian Junior Championship en het Victorian State Junior Championship in 2014.

Nadat hij in 2015 had deelgenomen aan het Australische nationale kampioenschap, volgde in 2016 deelname aan het CIK Europees kampioenschap, de WSK Final Cup & Super Masters Series en het DKM Duits kampioenschap.

Hij maakte indruk in alle, zonder de overwinning te pakken in een, en werd gepromoveerd tot een single-seater rijden in geselecteerde rondes van de 2017 UAE F4 Championship. Hij behaalde twee podiumplaatsen en eindigde de reeks op de vierde plaats.

Later in datzelfde jaar bleef Piastri in de F4 en werd hij bevestigd als fulltime coureur voor het TRS Arden Junior Team in het Britse F4-kampioenschap. Hij behaalde zes overwinningen, zes polepositions en 15 podiumplaatsen om als tweede in het klassement te eindigen, voor Logan Sargeant en Olli Caldwell, die dit jaar in de F3 rijden.

Door zijn indrukwekkende prestaties in de serie promoveerde hij naar het Formule Renault Eurocup-team van Arden voor 2018. In zijn debuutjaar pakte hij drie podiumplaatsen, en terwijl hij achter Sargeant en de huidige F2-coureur Christian Lundgaard eindigde in het klassement, verzekerde hij zich van een rit met kampioenen R-ace GP voor het seizoen 2019.

In zijn tweede campagne in de categorie kwam Piastri terug van een P18-finish in de openingsrace om naar de overwinning te stormen, zeven races te winnen en in totaal 11 keer op het podium te staan terwijl hij tot kampioen werd gekroond.

Piastri stapte voor 2020 over naar de F3 met PREMA Racing en won het kampioenschap opnieuw. Hij versloeg Theo Pourchaire met slechts drie punten en Sargeant met vier punten om de titel op te eisen.

Met slechts twee overwinningen in het hele jaar, vergeleken met de drie van Pourchaire, vertrouwde Piastri op vier andere podiumplaatsen en een reeks van puntenfinishes om de overwinning veilig te stellen. Het was misschien wel het meest competitieve F3-seizoen in de recente geschiedenis en twee belangrijke rondes hielpen Piastri aan de overwinning.

In de eerste ronde was hij in het voordeel ten opzichte van Pourchaire, en het was ronde acht die hem hielp in de strijd met Sargeant.

Vanaf de eerste ronde scoorde Piastri een overwinning in de eerste race, om vervolgens achtste te worden in de tweede race; dit in vergelijking met de 13e en 26e plaats van Pouchaire. De Australiër scoorde 18 punten op de Red Bull Ring, terwijl Pourchaire geen enkel punt liet optekenen.

Op naar de beslissende ronde in de strijd met Sargeant, ronde acht. Terwijl Piastri in de tweede race uitviel, was zijn derde plaats en 10 punten in de openingsrace goed genoeg om de Amerikaan Sargeant af te houden, die niet tot scoren kwam na eerst als P26 en vervolgens als P24 te zijn gefinisht. De PREMA-coureur kwam goed voor de dag toen het erop aankwam, en hij hield stand om de titel op te eisen.

Piastri was voor dat seizoen al ingeschreven bij de Alpine Driver Academy (in januari 2020) en is een coureur die de hiërarchie bij het Franse team nauwlettend in de gaten houdt.

Echter, met Guanyu Zhou en Lundgaard die ook deel uitmaken van dezelfde academie, zal Piastri dit jaar indruk moeten maken als hij een kans wil maken op een F1-zitje boven die twee.

Zijn F2 carrière tot nu toe:

Schwartzmann als partner nemen zou nooit een gemakkelijke taak worden voor Piastri; de Rus eindigde vorig jaar als vierde, voor de huidige F1-coureur Nikita Mazepin, en is misschien wel de titelfavoriet voor dit seizoen.

Maar nadat het openingsweekend van de Rus niet verliep zoals gepland, profiteerde Piastri optimaal en zal hij nu de voorsprong die hij heeft opgebouwd op zijn teamgenoot willen consolideren.

Die voorsprong was te danken aan een vijfde plaats in de eerste sprintrace, waarin Schwartzmann hem voorbleef, en een P1 en racewinst in de tweede sprintrace.

Hij won dankzij een uitzonderlijke actie in de laatste ronde op zijn collega Zhou, die klaar leek voor de overwinning. Op verse banden als gevolg van twee late Safety Cars, kon Piastri voorbij Zhou duiken om zijn eerste F2 overwinning te claimen.

Een DNF in de hoofdrace zorgde ervoor dat hij niet kon profiteren van zijn vorm in de eerste twee races, maar hij staat nu op de vijfde plaats in het kampioenschap met 21 punten, zes punten voor teamgenoot Schwartzmann.

Hij is nog een nieuweling in de F2, maar als hij zijn vorm van het begin van het seizoen weet vast te houden, maakt hij volgend jaar kans op een F1-zitje, vooral als Fernando Alonso een slecht seizoen heeft of Esteban Ocon besluit te vertrekken.

Yuki Tsunoda bracht slechts een enkel seizoen in F2 door, en Piastri zou de volgende kunnen zijn. De kans is echter groot dat hij 2022 krijgt om zich nog verder te ontwikkelen en te mikken op een stoeltje in het seizoen 2023, wanneer Alonso's contract afloopt.

De Aussie heeft snelheid en zou zich dolgraag bij landgenoot Daniel Ricciardo voegen in de hoogste klasse van de autosport. We zullen moeten afwachten of dat werkelijkheid wordt, maar hoe dan ook mag je verwachten dat Piastri's naam vanaf nu tot het einde van het seizoen bij elke F2-race vooraan te zien zal zijn.