F1 Nieuws

Bahrein 2022 | Drama voor Verstappen en Red Bull, Ferrari viert feest

27-02-2023 14:05
7

De Grand Prix van Bahrein is ook in 2023 weer de eerste race van het seizoen. In 2022 werd de race gewonnen door Charles Leclerc, terwijl het weekend uitliep op een deceptie voor Red Bull Racing. Hier een terugblik van dat weekend.

De eerste test in Bahrein

Aan de start van een nieuw seizoen met compleet nieuwe reglementen, keek iedereen in 2022 uit naar de eerste Grand Prix. De race werd verreden op het Bahrein International Circuit, en net als in 2023 kwamen Ferrari en Red Bull Racing als sterkste uit de bus. De wintertest bleek een goede graadmeter, want deze teams bleken in de kwalificatie inderdaad het sterkst.

De pole ging naar Leclerc, die zorgde voor een vreugde uitbarsting in de garage van de Italianen. Regerend kampioen Max Verstappen moest genoegen nemen met een tweede plek. Het verschil was miniem. Leclerc was namelijk maar 0.123s sneller dan de Nederlander. Carlos Sainz pakte de derde plek, Perez werd vierde.

De race werd een spektakelstuk. Leclerc en Verstappen reden weg van Sainz en Perez. Leclerc leek de beste papieren te hebben en reed vooral gedurende een stint steeds weg. Net na de pitstops kon Verstappen wel in de aanval, maar dat pakte meermaals net niet goed uit. Op start/finish ging Verstappen aan Leclerc voorbij, maar op het tweede rechte stuk kwam Leclerc met behulp van DRS weer terug.

Drama voor Red Bull

Na de laatste ronde aan pitstops leek de wedstrijd in het slot te vallen. Leclerc had een gat geslagen ten opzichte van Verstappen en ook Sainz en Perez moesten genoegen nemen met hun plek. De wedstrijd kwam weer helemaal open te liggen op het moment dat Pierre Gasly uitviel met een motorprobleem. Achter de safety car kwam alles weer bij elkaar en toen bleek dat er wat mis was met de Red Bulls.

Het ging eerst mis bij Verstappen. Hij mistte vermogen en dat werd met de ronde erger. Hij werd vervolgens door het halve veld ingehaald, waarna hij de pits in moest en zijn race beëindigde. Niet veel later ging het ook mis voor Perez. Een ronde voor het einde spinde de Mexicaan omdat zijn wagen afsloeg. Een dramatisch begin van het seizoen voor de Oostenrijkse renstal.

Bij Ferrari was het groot feest. Na jaren van misère leek het lek boven met de 1-2 in Bahrein. Lewis Hamilton, die met Mercedes totaal niet competitief was geweest, eindigde door alle problemen van de concurrentie nog op het podium. Ook de terugkerende Kevin Magnussen pakte punten (10) en Guanyu Zhou scoorde een punt bij zijn debuut.