F1 Nieuws

‘Trucje’ van Red Bull doet denken aan deze gehaaide actie van Schumacher

‘Trucje’ van Red Bull doet denken aan deze gehaaide actie van Schumacher

25-09-2023 14:48
4

Tijdens en na de Grand Prix van Japan werd er veel gesproken over de actie van Red Bull Racing, die de uitgevallen Sergio Perez terug de baan op stuurde om een tijdstraf uit te zitten. Hiermee voorkwam het team dat de straf voor de GP van Qatar zou worden omgezet in een gridstraf. Red Bull maakte hierbij slim gebruik van een maas in de wet. Iemand die het ooit nóg bonter wist te maken, was Michael Schumacher. Samen met Ferrari wist hij ondanks een stop-and-go penalty de betreffende race te winnen.

Schumacher lag aan de leiding in de Grand Prix van Groot-Brittannië in 1998 toen hij een fikse straf kreeg opgelegd. Eerder in de race had de Ferrari-coureur een achterligger op een ronde gezet. Op zich geen probleem, zou je zeggen. Echter, hij deed het tijdens de safety car, wanneer inhalen niet is toegestaan.

Ferrari verloor niks ondanks 'uitzitten' stop-and-go

Ruim een half uur na het incident werd er een straf van tien seconden uitgedeeld door de stewards. Waar echter onduidelijkheid over ontstond, was de vraag of het om een tijdstraf ging of om een stop-and-go, wat een coureur zo’n dertig seconden kost. Met slechts enkele ronden te gaan, moest er snel een beslissing worden genomen.

Op dat moment greep technisch directeur Ross Brown slim in. Hij beval de straf in de laatste ronde van de wedstrijd, waardoor Schumacher effectief al tijdens het inrijden van de pits over de finish kwam. Hiermee eindigde hij ruim 22 seconden voor Mika Hakkinen, die anders de race zou hebben gewonnen.

McLaren protesteerde en vond dat Schumacher alsnog bestraft moest worden, terwijl Ferrari wees op gemaakte fouten in de procedure van de FIA. Zo stond in de regels dat een straf uiterlijk binnen 25 minuten na een incident gegeven moest worden. In dit geval duurde het 31 minuten.

Verwarring over strafprocedure FIA

Na de race werd duidelijk dat het ging om een tijdstraf, en dus geen stop-and-go. Hierdoor zou Schumacher de race ook mét straf hebben gewonnen. Wat de zaak echter nog ingewikkelder maakte, was dat een tijdstraf enkel mocht worden uitgedeeld voor incidenten die in de laatste twaalf ronden van de race plaatsvonden.

McLaren accepteerde de situatie niet en ging in beroep bij het Internationaal Gerechtshof. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de stewards twee fouten hadden gemaakt: door de straf uit te delen na de tijdslimiet van 25 minuten en omdat het incident niet plaatsvond in de laatste twaalf ronden. Als gevolg van de rechtszaak werd de licentie van de betreffende stewards ingetrokken. Bovendien stelde de FIA achteraf nieuwe richtlijnen op: zo moest een straf vanaf dat moment worden gegeven met nog minstens drie ronden te gaan in de race.