Statistieken en recordbreakers Spanje: Red Bull wordt onsterfelijk

06-06-2023 09:44 Laatste update: 11:07
12
Author profile picture

Daniel de Ruiter

Max Verstappen liet een nieuwe vorm van dominantie in de F1 zien tijdens de Grand Prix van Spanje. De tweevoudig wereldkampioen scoorde zijn derde Grand Slam, maar ook zijn team Red Bull Racing is op recordjacht. Dit zijn de opvallende statistieken en recordbreakers na de GP van Spanje.

Verstappen blijft klimmen

Te beginnen bij Red Bull-coureur Verstappen, die in Spanje zijn 24ste pole position pakte, zijn 40ste overwinning, zijn derde Grand Slam, zijn zesde hattrick en voor de negende keer in zijn carrière een hele race aan de leiding lag. Verstappen heeft de potentie één van de grootste aller tijden te worden in de Formule 1 en met nog maar één F1-overwinning minder achter zijn naam dan Ayrton Senna zal hij een grote stap zetten in aanzien.

Verstappen won bijna 24 procent van al zijn gereden races, bij een ruime 14 procent van zijn races pakte hij pole position. Zijn totale aantal pole positions van 24 brengt hem op gelijke hoogte met schoonvader Nelson Piquet en met Niki Lauda. De overige drie statistieken laten pas echt zien hoe dominant Verstappen kan zijn. Maar liefst negen keer reed Verstappen een race, waarbij hij de leiding niet uit handen gaf.

Nieuwe vorm van dominantie

In deze statistiek staat Verstappen op een gedeelde P7 met Nigel Mansell. Michael Schumacher staat voor hem met 11. Lewis Hamilton staat bovenaan met 23. Voor de Nederlander was het in Spanje zijn zesde hattrick; pole position, snelste ronde en de overwinning. Hij staat op P9 in deze ranglijst. Schumacher staat bovenaan met 22 hattricks, met achter zich Lewis Hamilton met 19.

De meest interessante statistiek is de derde Grand Slam die Verstappen wist te pakken in Spanje; pole position, snelste ronde, winst zonder leiding kwijt te raken. Met zijn derde Grand Slam is Verstappen de top tien binnengedrongen. In de F1-geschiedenis zijn er maar 26 coureurs die ooit een Grand Slam scoorden. Van die 26 zijn er momenteel vier actief in de Formule 1. Charles Leclerc en Fernando Alonso hebben er allebei één, Verstappen nu dus drie en Hamilton staat op P2 in deze lijst met zes stuks.

Een laatste opvallende statistiek van Verstappen is dat met het podium dat in Spanje gedeeld werd tussen Hamilton en Verstappen ze bijna het meest geziene duo op het F1-podium zijn. Verstappen en Hamilton stonden maar liefst 55 keer met elkaar op het podium. Hamilton en Sebastian Vettel deelden het podium 56 keer.

Red Bull gaat voor honderd

Red Bull heeft met de overwinning van Verstappen haar 99ste zege in de teamhistorie behaald. Het team doet sinds 2005 mee aan de Formule 1 en won bijna 28 procent van de races waar ze aan deelnamen. Mercedes staat op 125 overwinningen en won maar liefst 45 procent van alle races. Mocht Red Bull alle races van dit seizoen winnen, wat mogelijk wordt geacht door Helmut Marko, dan zal Red Bull aan het eind van dit seizoen op gelijke hoogte staan met Williams op een totaal van 114 F1-zeges.

Red Bull komt met de meest recente zege dicht in de buurt van het persoonlijke record meest opeenvolgende overwinningen. Red Bull won de laatste race van 2022 in Abu Dhabi en verloor sindsdien niet meer. Momenteel staat de reeks op acht opeenvolgende zeges. In 2013 en in 2022 wist Red Bull er negen aaneen te rijgen. Met het winnen van de GP van Canada en die van Oostenrijk kan Red Bull haar eigen record verbreken. Als de Britse GP ook nog wordt gewonnen dan komt Red Bull op gelijk hoogte met het record aller tijden van McLaren. In 1988 won het team 11 races op rij.

Carrière Alonso in perspectief

Tenslotte een statistiek die de lengte van de F1-carrière van Fernando Alonso in perspectief zet. De 41-jarige Aston Martin-coureur is de meest ervaren coureur in de F1 met deelname aan maar liefst 363 F1-races. De Spaanse GP was nummer 1086 in de historie van het F1-kampioenschap. Dat betekent dat Alonso heeft deelgenomen aan een derde van alle F1-kampioenschapsraces ooit. Zelfs eentje meer dan die 362.