F1 Nieuws

Formule E | Bird wint in de laatste ronde, slechte dag voor Nederland

16 maart - 19:05 Laatste update: 19:44
4

Tijdens de vierde race van het Formule E-seizoen wist Sam Bird in de laatste ronde de overwinning binnen te slepen. Mitch Evans is tweede geworden. Oliver Rowland sluit de top drie af. Nyck de Vries leek op koers voor punten, maar het ging toch mis voor de Nederlander. Ook Robin Frijns reed een tegenvallende race.

In de Formule E werkt het zo dat er per race een bepaald aantal energie verbruikt mag worden. Tijdens de EPrix in Sao Paulo is deze hoeveelheid vrij weinig. In deze race waren de verwachtingen dus dat men veel energie moest gaan besparen. Vooraan rijden kost de meeste energie. Achter iemand rijden kost wat minder energie.

Deze verwachtingen kwamen ook uit. Pascal Wehrlein startte de race van poleposition. Na kort aan de leiding te hebben gelegen gaf hij de eerste plaats op, om energie te besparen. Dit fenomeen was meerdere keren te zien. Gedurende de race vorderde konden de coureurs wat meer volgas gaan rijden.

De leider in het kampioenschap, Nick Cassidy, veroorzaakte een safety car. Na het verliezen van zijn voorvleugel crashte hij de muur in en betekende dit het einde van zijn race. Hij gaat dus naar huis van Brazilië zonder punten. Ondanks zijn uitvalbeurt, behoudt hij de leiding in het kampioenschap. De race kende nog een safety car doordat er veel losse onderdelen van een voorvleugel in bocht 1 lagen. De race duurde 31 ronden, waarvan uiteindelijk 34 ronden is gemaakt door de twee safety cars.

Slechte dag voor De Vries en Frijns

Nyck de Vries startte als 13e. Dit was de beste kwalificatie van het seizoen voor de coureur van Mahindra Racing. Hij reed een goede race, waarbij hij wat plekken naar voren was gereden, totdat hij tijdens een inhaalactie naast de baan raakte. Hierdoor zakte hij een hoop plekken terug en eindigde hij 15e. De Vries reed wel de snelste ronde. De andere Nederlander in de Formule E is Robin Frijns. Hij had in tegenstelling tot De Vries zijn slechtste kwalificatie van het seizoen. Hij startte als 17e en eindigde uiteindelijk als 19e.