Column

Robert Shwartzman in profiel: De Ferrari Academy rijder vecht om de top van F2

14-05-2021 09:46

Zoals vermeld in ons vorige Formule 2-profiel, is Formule 3 winnen geen sinecure, maar het is wel een sterke titel om in handen te hebben. Robert Shwartzman, de teamgenoot van Oscar Piastri, zal zeer goede herinneringen hebben aan de F3 en het toenmalige Europees Kampioenschap Formule 3. De Rus stond samen met George Russell, Charles Leclerc en Piastri op het podium tot aan de laatste race van het seizoen toen hij in 2019 zegevierde. Nu gokt hij op een F2-titel na een sterke vertoning in zijn debuutseizoen.

Het lid van de Ferrari Driver Academy heeft ongetwijfeld Formule 1-dromen in zijn hoofd, maar zal een zeer sterk seizoen nodig hebben om deze dromen te vervullen. Hoe heeft Robert Shwartzman de positie bereikt waarin hij zich nu bevindt?

Shwartzman's carrière voordat hij in het F2 kampioenschap streed:

Geboren in Sint Petersburg, Rusland, op 16 september 1999, was Shwartzman een ster in de karting scene. Hij begon op vijfjarige leeftijd met karten en groeide uit tot een bekende coureur die vele titels in de wacht sleepte, waarvan een groot deel in Italië.

In de tien jaar dat hij in de kartwereld actief was, behaalde de Russische coureur zijn meest opvallende overwinning in de WSK Final Cup KFJ. Hij versloeg de huidige F1-coureurs Lando Norris en Nikita Mazepin en zijn mede-F2-coureurs Dan Ticktum en Jehan Daruvala om de titel in 2013. Daarnaast eindigde hij ook als vierde in het KFJ Europees Kampioenschap en stond hij op het podium, als derde, tijdens het KFJ Wereldkampioenschap.

De overstap naar eenzitters in 2014 was slechts het begin van een aanhoudende reeks sterke finishes voor Shwartzman. Hij reed zes races in het Italiaanse Formule 4-kampioenschap, maar werd het volgende seizoen de vaste coureur en claimde twee overwinningen, waardoor Mucke Motorsport tweede werd in het constructeurskampioenschap achter Prema en derde in het coureursklassement achter het Prema-duo van Ralf Aron en, de huidige F2-coureur, Guanyu Zhou.

In 2016 maakte hij de overstap naar de Formule Renault 2.0 Eurocup en de Formule Renault 2.0 NEC (Northern European Cup) voor Josef Kaufmann Racing. Samen met Lando Norris en Jehan Daruvala vormde hij de drie-koppige kern van het team. De NEC was een veel sterkere prestatie voor de Rus dan de Eurocup in zijn eerste seizoen. In de Eurocup behaalde hij slechts één podium en eindigde hij op de achtste plaats, goed voor 75 punten in 15 races. In het NEC stond Shwartzman echter vaak bovenaan de startgrid. Twee overwinningen, drie podiumplaatsen, twee snelste ronden en een poleposition leverden hem een zesde plaats op, achter zijn teamgenoten Norris en Daruvala, die respectievelijk eerste en vierde stonden.

Het daaropvolgende Eurocup-seizoen 2017 was een heel ander verhaal. De overstap naar R-ace GP wierp zijn vruchten af voor Shwartzman, want de Russische coureur won zes races op weg naar een derde plaats algemeen aan het eind van het seizoen. Daarnaast behaalde hij 12 podiumplaatsen, zeven pole positions en zeven snelste ronden. Het winnen van de seizoensopener in Monza was slechts het startpunt voor de 21-jarige coureur en slechts enkele weken later bevestigden de opeenvolgende overwinningen in de vierde en vijfde ronde zijn intentie om mee te strijden aan de top van het coureursklassement. Na een overwinning op de Nürburgring volgden nog meer overwinningen en een tweede plaats in de drie ronden op het Circuit de Catalunya om het seizoen af te sluiten.

De volgende race op de kalender voor de jonge Rus was de Toyota Racing Series en het werd opnieuw een succesvolle periode van één jaar. Hij was de enige coureur die aan alle 15 races voor de M2-competitie meedeed en de overwinning wegkaapte van zijn teamgenoten Richard Verschoor en Marcus Armstrong, ondanks het feit dat hij in de hele serie maar één keer had gewonnen.

Deelname aan het 2018 F3 Europees Kampioenschap was het volgende dat Shwartzman moest afvinken en om het kort en bondig te houden, hij was opnieuw aan de top als coureur voor Prema. Slechts twee overwinningen voor de Rus, waarvan één in de seizoensfinale op de Hockenheimring, leek niet sterk, maar hij eindigde als derde algemeen achter alleen Dan Ticktum en zijn teamgenoot Mick Schumacher. Om het seizoen af te sluiten, won hij het rookie-klassement en werd hij derde in het rijdersklassement.

Tot slot reed Shwartzman in 2019 in het F3-kampioenschap. Een uitstekende campagne voor Prema racing zag de Rus drie raceoverwinningen pakken en tien keer op het podium staan gedurende het seizoen. Daarnaast pakte hij ook nog eens pole positions en twee snelste ronden. Hij claimde de overwinning in de seizoensopener van de hoofdrace en behaalde zijn andere twee overwinningen in Frankrijk en Monza. Twee podiumplaatsen waren de afsluiter van het seizoen, in zijn thuisrace in Sotsji, waardoor hij met nog één race te gaan zijn kampioensseizoen veiligstelde nadat hij de beginfase en de ronden had gedomineerd. De Rus eindigde voor zijn Prema Racing teamgenoten Marcus Armstrong en Daruvala op respectievelijk de tweede en derde plaats.

Shwartzman's sterke start in F2:

Na zijn successen in de F3, was de promotie naar de F2 het enige waar Shwartzman op hoopte. In zijn rookie-campagne werd hij gekoppeld aan Schumacher en iedereen weet hoe dat is afgelopen. De zoon van F1-legende Michael Schumacher domineerde het veld en won het rijdersklassement, maar Shwartzman stond ook aan de top van het klassement.

Vier overwinningen, in Oostenrijk, Hongarije, België en Sakhir, hielpen de Rus op weg naar de vierde plaats aan het eind van het seizoen. Daarnaast behaalde hij ook zes podiumplaatsen en één snelste ronde. Deze overwinningen en podiums waren cruciaal voor Prema en leidden ertoe dat het team het constructeurskampioenschap won en hun beste seizoen in de F2 tot nu toe beleefde, met 12 punten meer dan het succes dat Charles Leclerc en Antonio Fuoco in 2017 hadden.

Tot nu toe is het dit seizoen niet geweldig begonnen voor Shwartzman. De Rus versloeg zijn teamgenoot Piastri in de eerste Sprintrace van het seizoen en de Feature race, maar doordat de Australiër de overwinning opeiste in de tweede sprintrace, heeft hij de overhand. Piastri staat vijf punten voor op zijn teamgenoot met 21 punten tegen 16. Maar met het volgende raceweekend over een week in Monte Carlo in het verschiet, zal het interessant zijn om te zien welke Prema-coureur aan de top zal staan als het raceweekend is afgesloten.

Kan Robert Shwartzman dit seizoen de F2 winnen? Laat ons in de commentaren weten waar jij denkt dat hij zal eindigen!