Uit de oude doos: Mega crash op Silverstone 1973

09-07-2019 21:00
Author profile picture

Daniel de Ruiter

Het is de week van de Britse Grand Prix. Op Silverstone wordt de tiende ronde van het kampioen gehouden. De Britse baan is een typisch en traditioneel racecircuit dat erg geliefd is bij de coureurs. Dat er echt geracet kan worden en dat er daardoor veel fout kan gaan blijkt uit de mega crash van 1973 op het circuit.

Vorig jaar startte de race in Engeland spectaculair. Tijdens de eerste rond botsten Kimi Raikkonen en Lewis Hamilton tegen elkaar aan, waardoor Sebastian Vettel, Valtteri Bottas en Max Verstappen de top drie naar zich toe trokken.

Uiteindelijk crashte Marcus Ericsson ook nog in de muur in de 31e ronde en kwamen Romain Grosjean en Carlos Sainz drie ronden daarna ook in een crash terecht met elkaar die een einde maakte aan hun race. De race stond daardoor wel bol van het spektakel.

In 1973 was de GP aldaar ook een gekkenhuis. 29 auto’s verschenen aan de start, maar na de eerste rond was dit aantal al gekelderd naar slechts achttien deelnemers. Op de start/finishlijn na de eerste ronde raakte Jody Scheckter, die op de vierde stek reed, zijn McLaren kwijt en spinde hij over de baan. Er ontstond daarbij een mega kettingbotsing.

Maar liefst elf coureurs konden de race niet meer vervolgen. Direct vielen de rode vlaggen. Uiteindelijk werd de herstart gedaan en werden de 67 ronden op Silverstone toch uitgereden. Peter Revson in zijn McLaren-Ford won de race, gevolgd door Ronnie Peterson en teamgenoot Denny Hulme.

Gelukkig vielen er geen ernstig gewonden en dat is een wonder te noemen als je ziet hoeveel mensen zich op de baan begaven. Het meest schrijnende deel aan dit verhaal is voor rekening van Andrea de Adamich van Brabham. De Italiaan brak zijn enkel en moest zijn F1-carriere algeheel staken.