Column

Liam Lawson in profiel | De Red Bull Junior die een F2 debuut overwinning opeiste

11-06-2021 00:44

Een debuutoverwinning is voor niemand gemakkelijk, in geen enkele sport, maar dat was wel het geval voor Liam Lawson toen hij eerder dit seizoen zijn Formule 2-debuut maakte in Bahrein. De 19-jarige Red Bull Junior-coureur heeft een uitstekende indruk gemaakt sinds hij zijn F2-debuut maakte in de seizoensopener en na Ronde 3 in Bakoe in de top 10 eindigde.

Lawson is een voormalig Toyota Racing Series-kampioen en voegt zich in de lijst van overwinnaars bij de huidige Formule 1-coureurs Lance Stroll en Lando Norris en F2-concurrent Robert Shwartzman.

De Nieuw-Zeelander heeft het F1-doel al voor ogen, maar het zou een geweldige inspanning vergen om volgend seizoen een zitje te bemachtigen, gezien de sterkte van zowel de F1- als de F2-grid en de coureurs. Het is echter nog niet buiten bereik, dus hoe kwam Liam Lawson in de positie waarin hij zich nu bevindt?

Lawson's carrière voordat hij Formule 2 races won:

Lawson begon op 7-jarige leeftijd met karten, maar kwam nooit echt uit de verf en won titels zoals vele anderen om hem heen deden. Tegen het einde van zijn carrière vond hij echter eindelijk zijn glorie in de sport en behaalde hij twee nationale titels, beide in 2014.

In de jaren daarvoor streed Lawson voor de overwinning maar kon nooit de top bereiken. In 2012 eindigde hij als derde in het Nieuw-Zeelandse nationale sprintkampioenschap, achter Jacob Mitchell op de tweede plaats en Matthew Payne op de eerste. Het jaar daarop was opnieuw een hartzeer voor de jonge Kiwi toen hij op het Kartsport New Zealand Schools Championship alleen achter Caleb Cross eindigde.

In het jaar dat Lawson zijn beide titels opeiste, kende hij ook mislukkingen aan het begin van het seizoen. Een derde plaats in de Kartsport Auckland City of Sails was alles wat hij kon, maar dat zou Lawson niet uitgemaakt hebben als hij wist wat er daarna zou gebeuren. Lawson behaalde de overwinning in zowel het Nieuw-Zeelands Schoolkampioenschap als het Nieuw-Zeelands Nationaal Sprintkampioenschap en het zou de enige overwinning in zijn kartcarrière blijken te zijn. Hij eindigde in 2015 als derde in het Nationale Sprintkampioenschap voordat hij zich volledig op de single-seat ging richten.

Zijn debuut in eenzitters kwam in de Formula First Manfield Winter Series voor Sabre Motorsport, waar hij een overwinning behaalde en tien keer op het podium stond, met een tweede plaats overall aan het eind van de serie. Hij bleef bij Sabre voor het volgende seizoen, dit keer in het Nieuw-Zeelandse Formula First Championship, waar hij één van de 24 races won en drie podiumplaatsen behaalde op weg naar de zesde plaats algemeen.

Uiteindelijk zegevierde hij opnieuw in 2016 toen hij met het grootste gemak het Nieuw-Zeelandse Formule Ford-kampioenschap won. 14 overwinningen uit 15 races en 12 snelste ronden vatten het goed samen en vergeet ook het podium in de enige andere race van het kampioenschap niet. De volgende twee jaren waren rustig voor Lawson voordat hij de overstap maakte naar de Formule 3 in 2019, maar hij had nog steeds twee tweede plaatsen. Beide kwamen in Formule 4-kampioenschappen, met de eerste in 2017 in het Australische F4-kampioenschap en de laatste in 2018 in het ADAC F4-kampioenschap.

Lawson maakte in 2019 zijn F3-debuut, maar dat verliep niet naar wens. Hij wist in de 16 races van het seizoen slechts twee podiumplaatsen te behalen en eindigde als 11e algemeen, echter wel voor zijn beide teamgenoten Richard Verschoor en Simo Laaksonen. Naarmate het later in het jaar werd, viel de roem in de handen van de Kiwi. Een tweede plaats in het EuroFormula Open Kampioenschap en vervolgens de overwinning in de Toyota Racing Series voor M2 Competition sloten Lawson's jaar af op een hoogtepunt. Hij werd ook genoemd als nieuwe aanwinst voor het Red Bull Junior Team aan het begin van 2019.

In zijn laatste seizoen voordat hij in F2 uitkwam, nam Lawson deel aan F3 en de Toyota Racing Series, opnieuw op zoek naar een herhaling van het succes van het jaar ervoor, maar het gebeurde niet. Hij verbeterde zijn finish van het jaar ervoor in de F3: drie zeges en zes podiumplaatsen leverden de 19-jarige de vijfde plaats in het algemeen klassement op. Hij verloor echter met zes punten van de Braziliaan Igor Fraga en kon zijn titel niet vasthouden.

Lawson kwam furieus uit de startblokken in de Formule 2:

Als rookie had je niet veel verwacht van de rijders om hem heen, maar Lawson greep zijn kans bij de eerste de beste gelegenheid. Hij reed voor het Hitech Grand Prix-team en pakte de overwinning in de openingssprintrace in Sakhir, de debuutrace voor het hele seizoen. Later in het weekend behaalde hij een podiumplaats in de hoofdrace, waarin hij derde werd achter Guanyu Zhou en Dan Ticktum.

Hij won de tweede sprintrace tijdens het raceweekend in Monaco in mei, maar werd later van zijn overwinning beroofd. Hij bleek bij de start van de race een verboden gaskaart te hebben gebruikt, waardoor Ticktum de overwinning in de wacht sleepte. Een week na het raceweekend in Bakoe staat Lawson achtste met 50 punten, 13 achter zijn teamgenoot Juri Vips. We hebben nog 5 races te gaan dus Lawson zal er ongetwijfeld vertrouwen in hebben dat hij de rest van het seizoen mee kan strijden in de top van het klassement.

Naast zijn overwinning in de F2 Sprint Race maakte Lawson begin 2021 ook een rentree in de kartsport. Hij nam deel aan de Pool & Spa Maintenance Ltd Kartsport Auckland City of Sails race in twee klassen, naast 130 andere inschrijvers en behaalde in beide een overwinning. Hij won de DD2-klasse en de Rotax Light-klasse.

Dit jaar neemt Lawson met Red Bull ook deel aan de Deutsche Tourenwagen Masters van 2021, naast de huidige Red Bull F1-reservecoureur Alex Albon en mede-Nieuw-Zeelander Nick Cassidy. Hij zal ook in DTM rijden naast zijn F2 rookie seizoen.

Kan Liam Lawson zijn weg naar het podium vinden na Abu Dhabi? Laat ons in de comments weten waar jij denkt dat hij zal eindigen!