Veekay na lastige race in Indianapolis: 'Dat is wel goed gelukt'

14-05-2023 08:30 Laatste update: 11:53
11
Author profile picture

Daniel de Ruiter

Het Nederlandse IndyCar-talent Rinus ‘Veekay’ van Kalmthout had een lastige race zondagmiddag (lokale tijd) tijdens de GMR Grand Prix in Indianapolis, de vijfde race van het IndyCar-kampioenschap van 2023. De Nederlander heeft met P13 wel het maximale eruit gehaald.

P13 kan gezien worden als winst voor Veekay

De Ed Carpenter Racing-coureur won in 2021 nog de GMR Grand Prix op de Indianapolis Motor Speedway Road Course, maar dit weekend moest de 22-jarige Nederlander slechts genoegen nemen met een P13. Zijn team beschikt dit jaar niet over een uiterst sterk pakket, waardoor het de Nederlander in de afgelopen vijf races nog niet gelukt is om hoger te finishen dan P11.

Dat Veekay dit weekend vanaf P17 startte en finishte op P13 kan gezien worden als winst. Naast het feit dat Van Kalmthout wist te maximaliseren, wist hij zich op vrijdag ook beter te kwalificeren dan teamgenoot Conor Daly die op startplek 21 stond. Ganassi-coureur Alex Palou won na 85 ronden over de Road Course van Indianapolis.

Van Kalmthout bijzonder hard gewerkt voor P13

In een persverklaring laat Van Kalmthout weten: “Het was een lastige wedstrijd. In tegenstelling tot twee jaar geleden konden we vandaag niet om de overwinning vechten op dit circuit, maar dat was iets wat we van tevoren wisten. Waar het nu om draait, is zoveel mogelijk ronden rijden om zo hoog mogelijk te finishen en dat is vandaag goed gelukt. Voor een dertiende plaats heb ik vandaag misschien nog wel harder moeten werken dan de eerste plaats vierentwintig maanden terug.”

De Nederlander trekt de conclusie: “De auto is momenteel niet opgewassen tegen het bijzonder competitieve geweld van de IndyCar-koplopers en het enige wat ik kan doen is het maximale eruit persen.” Over twee weken is het tijd voor nog een race in Indianapolis. De zogenaamde Month of May bevat ook de beroemde Indy500 die 28 mei verreden wordt en de zesde ronde is in het IndyCar-kampioenschap. Op 17 mei beginnen de trainingen al. Veekay: “De meimaand is altijd speciaal. Hopelijk kunnen wij op de oval voor een stunt zorgen.”