F3-kampioenschap 2023 voorbij: Edgar wint laatste race

03-09-2023 10:04 Laatste update: 10:53
1
Author profile picture

Daniel de Ruiter

De Formule 3 is op zondag vroeg in actie gekomen op het Monza-circuit. De hoofdrace is verreden en Jonny Edgar van MP Motorsport heeft zijn eerste overwinning behaald. Met deze overwinning is het kampioenschap van 2023 afgesloten.

F3-kampioenschap voorbij, Colapinto raakt P2 kwijt

Gabriel Bortoleto werd op de vrijdag van het Italiaanse Grand Prix-weekend al kampioen. Het was een opmerkelijk moment voor de 18-jarige Braziliaan die in zijn pitbox tijdens de kwalificatie te horen kreeg dat hij kampioen werd. De sessie werd namelijk na een rode vlag niet meer hervat, waardoor zijn grootste rivalen Paul Aron en Pepe Marti niet meer voor de bonuspunten konden gaan. Daarmee was de voorsprong van Bortoleto groot genoeg om al vroeg in het weekend de kampioen genoemd te worden.

Na de laatste race op zondag is er in de top vijf van het klassement het een en ander veranderd. Het was achter Bortoleto namelijk nipt tussen de coureurs. Franco Colapinto is zijn tweede plek verloren aan Paul Aron en Zak O’Sullivan. Colapinto kon de race niet starten en met zijn P2 in de race schoot O’Sullivan van het Prema Powerteam ook naar P2 in het kampioenschap. Aron pakte met zijn zevende finishpositie zes punten en stootte ook Colapinto voorbij.

Bij de constructeurs is het Prema Racing dat met een stevige leiding de titel pakt. In Italië werden er maar liefst 59 punten vergaard met de twee races. Daarmee bouwde het team haar toch al riante voorsprong op Trident nog eens uit met acht punten. Prema eindigt het seizoen met een voorsprong van 54 punten op team nummer twee. Naar ART Grand Prix op P3 is een groot gat. ART nam het op tegen MP Motorsport en won. Het Nederlandse Van Amersfoort Racing eindigde op P6 met 91 punten.