VIDEO | Top 5 Momenten uit het Formule 1-seizoen van 2020

24-12-2020 07:46

Het 2020 Formule 1-seizoen was een van de meest dramatische en fascinerende van de afgelopen jaren. Er waren enkele briljante races, dramatische crashes en verrassende winnaars. Hier zijn onze top vijf momenten uit het 2020 seizoen!

5 - De laatste paar bochten van de Turkse Grand Prix

Charles Leclerc leek op koers voor P2 in de Turkse Grand Prix, toen hij in de laatste paar bochten Sergio Perez voorbij ging. Hij kwam echter helemaal niet op het podium te staan toen hij in de laatste paar bochten wijd liep, waardoor Perez terug kon schakelen en Sebastian Vettel als derde over de streep kwam. De Duitser ving Perez bijna op de lijn, maar het was een fantastisch paar bochten om een gedenkwaardig weekend in Istanbul af te sluiten.

4 - Lance Stroll pakt pole in de stromende regen

Spoel 24 uur terug en Lance Stroll pakte een van de meest onwaarschijnlijke resultaten van het seizoen, omdat hij een allereerste pole-position in de Formule 1 opeiste. Hij versloeg sterke favoriet Max Verstappen en zijn teamgenoot Sergio Perez, omdat hij opnieuw bevestigde waartoe hij in staat is in de regen. De Canadees was ruim vijf seconden sneller dan het Mercedes-paar en ondanks de strijd tijdens de race was het een schitterend moment uit het seizoen 2020!

3 - De herstart van het seizoen

Toen we in Melbourne aankwamen voor de Grand Prix van Australië, had niemand zich kunnen voorstellen dat we het seizoen daadwerkelijk zouden beginnen op de Red Bull Ring in Oostenrijk. Maar zo was het en het is de verdienste van de Formule 1-organisatie en -gemeenschap dat ze onder de moeilijkste omstandigheden aan het racen zijn. En wat voor een race zagen we direct, met slechts 11 coureurs die de race hebben beëindigd, Lewis Hamilton en Alexander Albon raakten weer en drie verschillende teams stonden op het podium. Er was zelfs een eerste F1-podium voor Lando Norris. Wat een manier om terug te racen!

2 - Gasly's prachtige overwinning op Monza

Een jaar nadat hij door Red Bull werd gedropt, liet Pierre Gasly zijn voormalige werkgevers zien waartoe hij in staat is, want hij scoorde een verrassingsoverwinning in Monza. De AlphaTauri-coureur werd de eerste rijder uit Frankrijk die een race won sinds Olivier Panis in Monaco in 1996, toen slechts drie rijders de race finishte. Red Bull scoorde geen enkel punt in de Grand Prix van Italië, terwijl Gasly de topscore haalde, wat leidde tot nog meer wilde feesten dan toen hij vorig jaar tweede werd op Interlagos.

1 - Het Sakhir Grand Prix weekend

De race op de buitenste lus van Bahrein was misschien wel de vreemdste en meest boeiende race van het seizoen en staat daarom bovenaan onze lijst. Nadat Lewis Hamilton positief testte voor coronavirus, nam Mercedes een risico en zette George Russell in de Mercedes. Hij maakte indruk op zijn teamgenoot Valtteri Bottas, met als toppunt VT1 en VT2, voordat hij net naast de pole greep. Het duurde echter niet lang voordat hij de leiding nam, want hij ging aan kop bij bocht één en leek op koers voor een eerste overwinning, laat staan voor punten.

Het noodlot sloeg echter toe toen Mercedes een puinhoop maakte van een dubbel geplande pitstop die Russell op een gemengde set banden naar buiten stuurde. Hij schommelde door het veld en kwam tot de tweede plaats, maar een lekke band maakte een einde aan de droom. Hoewel Russell gefrustreerd achterbleef met een negende plaats, kon Sergio Perez daardoor de allereerste race winnen, ondanks het feit dat hij de laatste was na de openingsronde. Esteban Ocon en Lance Stroll vergezelden hem op het podium in een race die het seizoen van 2020 volledig samenvatte... En dan hebben we het nog niet eens over Jack Aitken en Pietro Fittipaldi die hun Formule 1 debuut maken.

Deze video-item verscheen eerder op de Engelse variant van GPblog en werd gemaakt door Joe Tyrrell