F1 Nieuws

Dit is wanneer het Formule 1-kampioenschap werd beslist op een half punt

01-09-2021 20:45
4

De Grand Prix van België markeerde de zesde keer in de geschiedenis van de Formule 1 dat er halve punten werden uitgedeeld. Wanneer vonden die andere momenten plaats in de afgelopen 71 jaar?

Afgelopen zondag werd Max Verstappen uitgeroepen tot de winnaar van de kortste Formule 1-race die ooit verreden is. De coureurs reden twee ronden achter de safety car aan, maar officieel gaat het de boeken in als één verreden ronde. Het kwam vijf keer eerder voor dat de benodigde 75 procent niet afgelegd kon worden. Wanneer was dat, en is het kampioenschap al eens beslist door een half punt?

Spanje 1975

In 1975 vond de Grand Prix van Spanje nog plaats op het stratencircuit van Montjuïc Park in Barcelona. Voor aanvang van de race trok tweevoudig wereldkampioen Emerson Fittipaldi zich terug omdat hij het circuit te onveilig vond. Dat die zorgen gegrond waren bleek toen Ralf Stommelen een harde klapper maakte waarbij zijn auto over de vangrail het publiek in vloog. Vier mensen kwamen om het leven. De race ging nog enkele ronden door, tot men door kreeg hoe ernstig het ongeluk was en de boel werd afgevlagd.

Oostenrijk 1975

Het raceweekend in Oostenrijk in 1975 kende twee dodelijke slachtoffers; Mark Donohue raakte zwaargewond in de warm-up en overleed enkele dagen later. Een marshall werd geraakt tijdens de crash en overleed tevens aan zijn verwondingen. De race werd gekenmerkt door zware regenval, waardoor deze uiteindelijk werd afgevlagd na ronde 29.

Monaco 1984

De finish van de Grand Prix van Monaco in 1984 is bij veel Formule 1-kijkers bekend. Ayrton Senna kwam met een waanzinnige snelheid op Alain Prost af en won twee tot drie seconden per ronde. De regenval werd echter heviger en Prost gebaarde dat de race stilgelegd moest worden. Dit gebeurde precies op het moment dat Senna zijn inhaalactie uitvoerde. De race werd niet meer hervat en dus ging Prost er met de overwinning vandoor.

Kampioenschap werd beslist op een half punt

Het vervroegd beëindigen van de Grand Prix van Monaco kwam Prost later dat jaar duur te staan. Hij verloor het kampioenschap namelijk op een half punt van Niki Lauda, die zijn derde wereldtitel behaalde. Aangezien Lauda in Monaco niet aan de finish kwam, heeft Prost het kampioenschap wellicht dat weekend verloren. Hij zou de race echter hoogstwaarschijnlijk niet hebben gewonnen als deze was doorgegaan, dus in hoeverre dit het verschil heeft gemaakt blijft speculeren, mede door het feit dat er destijds minder punten verdeeld werden dan nu.

Australië 1991

De kortste race in de geschiedenis van de Formule 1 tot afgelopen zondag vond plaats op het circuit van Adelaide. Dit keer reed Senna aan de leiding, tot de race na veertien ronden werd afgevlagd wegens hevige regenval. Senna won de race voor Nigel Mansell, die kort daarvoor crashte maar alsnog tweede werd doordat de stand van een ronde daarvoor als uitslag gebruikt werd.

Maleisië 2009

De race begon in droge omstandigheden, maar er werd al snel regen verwacht. Ferrari maakte de gok om Kimi Raikkonen op regenbanden te zetten terwijl het nog droog was, maar deed dat te vroeg. Toen de regen eenmaal kwam spinden steeds meer coureurs van de baan, en uiteindelijk werd de race stilgelegd. Net als in België in 2021, was het lang wachten op niks. De race werd beëindigd en Jenson Button werd uitgeroepen tot winnaar. Dit keer had Nick Heidfeld geluk: ook hij was gespind, maar omdat de stand van de vorige ronde gebruikt werd wist hij de tweede plaats vast te houden.