Algemeen

Terugblik: Hoe een andere strategie Verstappen aan de winst hielp in Spanje 2016

15-05-2021 09:28 Laatste update: 10:33
1

Spanje, 15 mei 2016: Max Verstappen wist zijn allereerste Grand Prix-overwinning te behalen in zijn eerste race voor Red Bull Racing. Een historisch moment in de Nederlandse autosportgeschiedenis. Maar hoe won Verstappen die race ook alweer?

Bizarre start dankzij Mercedes-teamgenoten

In 2016 was Mercedes ongelofelijk dominant. Het team won de eerste races en mocht in Spanje ook op P1 en P2 starten. Daarachter stonden de Red Bull Racing-wagens van Daniel Ricciardo en voor het eerst van Max Verstappen. De twee Ferrari’s, die een mager seizoen beleefden, startten daarachter.

Bij de start van de race gebeurde iets wat niemand durfde te verwachten: na de derde bocht van de eerste ronde raakte Lewis Hamilton van de baan, verloor zijn grip en gleed terug de baan op in de zijkant van zijn teamgenoot. Nico Rosberg en Hamilton vielen beiden uit. Ineens leek het podium binnen handbereik voor Verstappen, die op dat moment tweede kwam te liggen achter zijn teamgenoot.

Record nummer één voor Verstappen

In ronde nummer 13 kwam Ricciardo binnen voor een setje verse banden, waardoor Verstappen aan de leiding van de Grand Prix kwam te liggen. Het was een primeur, want hij was de eerste Nederlander en jongste coureur ooit die dat wist te doen. Een rondje later kwam ook Verstappen binnen voor zijn pitstop.

Een andere strategie dan Ricciardo

Vanaf ronde 28 werd het duidelijk dat Ricciardo en Verstappen op verschillende strategieën zaten. Waar de Australiër voor een driestopper ging, hoefde Verstappen maar twee keer te stoppen. Een meesterzet, bleek later. Want Ricciardo verloor de leiding van de race door de strategie. Verstappen moest op dat moment alleen nog dealen met een ontketende Kimi Raikkonen, die op dezelfde tweestop-strategie zat.

Verstappen kwam uiteindelijk naar binnen in de 35e ronde, toen hij 2,1 seconden voorsprong had. Raikkonen ging één ronde later naar binnen. Na de pitstops bleef Verstappen de Fin voor. Ricciardo en Vettel moesten nog een keer stoppen, waardoor ze de leiding van de race kwijtraakten.

Nagelbijten tot de finishlijn

Tegen het einde van de race werd het pas echt spannend: Raikkonen kwam binnen een seconde te zitten van Verstappen, waardoor hij DRS kon gebruiken. Dat was niet alles, want een band van Ricciardo klapte, terwijl hij op veel jongere banden reed dan Verstappen.

De laatste rondes was het nagelbijten voor iedere Nederlander en iedereen die bij het team van Red Bull Racing hoorde. Maar Verstappen bleef kalm en hield Raikkonen achter zich om op 18-jarige leeftijd de jongste en eerste Nederlandse racewinnaar ooit te worden in de Formule 1.