Algemeen

Maleisische GP 2009: De laatste keer halve punten in de Formule 1

05-04-2021 15:21 Laatste update: 16:59
4

Vandaag in de Formule 1, precies twaalf jaar terug, werden er voor het laatste halve punten uitgedeeld tijdens een Grand Prix. De uiteindelijke winnaar was Jenson Button, die voor de tweede keer op rij wist te winnen met Brawn GP. Maar hoe kwam deze winst tot stand?

De Maleisische Grand Prix stond erom bekend dat het weer uit het niets kon omslaan. In 2009 hingen de buien al een lange tijd rondom het circuit, het was slechts de vraag wanneer de regenval daadwerkelijk zou komen. Na gestart te zijn in het droge weer, viel de regen uiteindelijk in ronde 19 uit de hemel.

Vettel in de rondte

Veel coureurs zochten naar grip en naar het juiste moment om over te stappen op regenbanden. Grote namen als Sebastian Vettel en Sebastien Buemi konden hun wagen niet in het rechte spoor houden, ondanks dat zij al op regenbanden reden. In de 33e ronde vond de FIA het genoeg geweest en de race werd gestopt.

Het werd te donker om nog te herstarten. De stand van de 31e ronde was de op een na laatste ronde uitgereden door coureurs, en werd gebruikt als eindstand. Omdat niet 75% van de 56 rondes werd verreden, werden er halve punten uitgedeeld. Jenson Button, Nick Heidfeld en Timo Glock stonden op het podium.

Brawn GP zette unieke prestatie neer

Hierdoor werd de Grand Prix van Maleisië in 2009 de vijfde Formule 1-race waarbij maar halve punten werden uitgedeeld. Overigens is dit tot op heden ook de laatste race waar halve punten zijn vergeven. Brawn GP werd het eerste team sinds Alfa Romeo in 1950 dat haar eerste twee Grands Prix wist te winnen.