In Memoriam: Stirling Moss, de beste Formule 1-coureur zonder titel

12-04-2020 14:41 Laatste update: 22:16
2

Terwijl de wereld genoot van een paasontbijt, overleed in de vroege uren van 12 april de voormalig Formule 1-coureur Sir Stirling Moss. De motorsportwereld is opnieuw een legende verloren.

De liefde en passie voor racen werd de jonge Stirling Moss met de paplepel ingegoten. De Brit werd geboren op 17 september 1929 in Londen, als de zoon van Aileen en Alfred Moss, een tandarts. Het eten kwam op tafel door het werk in de praktijk, maar de vader van Stirling bracht zijn vrije uren door als amateur racecoureur en deed zelfs mee aan de Indy 500. Ook Aileen was een fervente racefanaat en deed mee aan zogeheten hill climb races.

Het was dan ook geen verrassing dat Stirling al snel een voorliefde kreeg voor raceauto’s en in 1948 begon hij op 19-jarige leeftijd met racen. Tegen de wil van zijn vader, die hem liever in de tandartsenpraktijk zag. Toch wist hij zijn vader over te halen en zijn eerste race te rijden in Alfred’s eigen BMW 328. Toen hij genoeg geld had gewonnen met races kocht hij vervolgens zijn eigen Cooper 500.

Het racen ging Stirling goed af en hij kende al snel succes in de Formule 3 en andere raceseries, met zijn eerste grote internationale overwinning in de RAC Tourist Trophy, vlak voor zijn 21ste verjaardag. Dat was pas de eerste keer, want Moss won de race in totaal zes keer in zijn carrière. In 1951 deed hij mee aan zijn eerste Formule 1-race, de Grand Prix in Bremgarten. Het was het startschot voor een indrukwekkende carrière in de koningsklasse van de motorsport.

Het succes in F1

Het succes zorgde ervoor dat Moss ook in het oog sprong bij grotere teams, zoals Mercedes-Benz in de Formule 1. Teambaas Alfred Neubauer stelde aan hem voor om een Maserati te kopen, zodat hij mee kon doen aan het seizoen van 1954. De Brit volgde het advies op en, ondanks de onbetrouwbaarheid van de auto wist meteen goed te presteren. Dat seizoen won hij zijn eerste race tijdens de Oulton Park International Gold Cup.

Misschien wel het meest indrukwekkende moment in zijn eerste seizoen kwam tijdens de Grand Prix van Italië. In de Temple of Speed haalde hij Juan Manuel Fangio én Alberto Ascari in, beiden werden destijds gezien als de beste Formule 1-coureurs van dat moment. Hij leidde de race voor 68 rondes, totdat zijn motor het begaf. Fangio won de race, maar Moss zette een onvergetelijke indruk neer, waardoor Neubauer hem meteen een contract gaf voor het volgende seizoen.

Veel overwinningen, maar nooit een titel

In zijn tienjarige carrière in de Formule 1 wist Moss zeer indrukwekkende cijfers neer te zetten en deed daarnaast ook mee aan verschillende andere raceseries. Tegenwoordig ziet de kalender er al vol uit, maar de Brit deed één jaar zelfs aan 62 races mee. Daarbij behaalde hij ook nog een veel successen. In totaal deed hij mee aan 529 races en won daar maar liefst 212 van.

In de Formule 1 heeft Moss zestien Grands Prix op zijn naam weten te zetten en stond hij 24 keer op het podium. Toch heeft hij met die indrukwekkende cijfers nooit de wereldtitel kunnen claimen. Hij kwam een aantal keer erg dichtbij, met vier tweede plekken en drie derde plekken in het klassement, maar geen enkele keer wist hij die begeerde titel te pakken. Met recht staat Stirling Moss dan ook bekend als de beste Formule 1-coureur ooit zonder wereldtitel.

Een leven na het racen

Na zijn race-carrière, maar ook al tijdens, bleef Moss bezig met de motorsportwereld. In 1962 begon hij bij ABC als de expert commentator voor Formule 1- en NASCAR-races. Een carrière die hij bijna twintig jaar lang heeft volgehouden. Voor de kinderen was Moss ook te horen in de serie Roary the Racing Car, waarbij de coureur de vertelstem op zich nam.

Met zijn spraakmakende carrière achter het stuur is Stirling Moss op verschillende manieren geëerd. Zo werd hij in 1990 opgenomen in de International Motorsports Hall of Fame. Daar kwam nog eens het ridderschap bovenop in 2000, voor zijn diensten aan de motorsport.

Aan het indrukwekkende verhaal van Stirling Moss kwam op 12 april 2020 een einde. Een dag waarbij de motorsportwereld opnieuw een legende heeft verloren. Hij sliep in op 90-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw, Susie Moss.