F1 Nieuws

Maleisië 2009: 'De gevaarlijkste omstandigheden waarin ik ooit in heb geracet'

05-04-2020 19:51
1

Op 5 april 2009 zagen we één van de meest merkwaardige Grands Prix ooit. De Maleisische GP stond op het programma en het bleek een bizarre wedstrijd te worden.

Rustig begin

De race, waarbij Jenson Button met zijn Brawn op poleposition startte, begon goed. Op Kubica na kwam iedereen zonder problemen de eerste ronde door. Button verloor direct zijn eerste plaats. Deze plaatsen wist hij echter redelijk snel terug te winnen.

De eerste pitstops kwamen eraan en hier begon het raar te worden. Kimi Raikkonen kwam binnen om te wisselen naar regenbanden. Dit terwijl er nog vrijwel geen regen op de baan was op dat moment. Het bleek een onhandige actie te zijn van Ferrari, want het slechte weer kwam later dan voorspeld.

Regen

In de negentiende ronde begon het flink te regenen. Omdat er nog niet veel water op de baan was, kozen sommige coureurs ervoor om op intermediate banden te rijden. Glock was de eerste die dit deed. De coureurs bleven op de intermediates rijden tot ronde 31, toen kwam het met bakken uit de hemel.

Het was voor de coureurs niet de rijden, Lewis Hamilton noemde het zelfs ‘de meest gevaarlijke omstandigheden waarin hij ooit in had geracet’. De race werd in ronde 33 officieel gestaakt en werd ook niet meer vervolgd. De stand na 31 ronden werd de uiteindelijke uitslag, wat betekende dat Button en Brawn de tweede race op rij wisten te winnen.

Halve Punten

Omdat er maar 31 rondes van de 56 waren afgewerkt, werden er halve punten uitgedeeld. De race kwam hiermee niet op 75% van de geplande afstand. Dit was de vijfde en tot nu toe laatste keer dat dit voor is gekomen in de Formule 1.