F1 Nieuws

Veekay maakt indruk met zeven inhaalacties in Toronto: 'Dat is prettig'

18-07-2022 08:04
7

Rinus van Kalmthout heeft zich tijdens de Honda Indy Toronto van zijn goede kant laten zien door maar liefst zeven coureurs in de halen tijdens de race. De Nederlander werd hierdoor dertiende op het stratencircuit rondom de Exhibition Place in Toronto.

IndyCar in Canada

Het was voor Rinus Veekay de eerste keer dat hij mee mocht doen aan een IndyCar-race buiten de Verenigde Staten. De race in Canada had al sinds 2019 niet meer op de kalender gestaan, waardoor Veekay deze race nog nooit reed. In de training had Veekay dan ook moeite om zijn juiste setup de vinden. In de kwalificatie was hij snel, maar de snelste tijd werd hem twee keer ontnomen door een rode vlag. Hierdoor was P20 zijn startpositie voor de race.

In de warming-up voor de race bleek al dat Veekay nog niet was uitgesloten van een goed resultaat, want in de sessie voor de race was hij de snelste. De man uit Hoofddorp koos in de race voor een alternatieve strategie en kwam daardoor twee keer zelfs aan de leiding te liggen. Aan het eind bleek de strategie niet genoeg om de top tien te behalen, maar met zeven inhaalacties eindigde Veekay nog wel als dertiende.

Veekay hoopte op meer

‘’Dertiende is, gezien de omstandigheden, prima. Natuurlijk: ik wil het liefst vooraan finishen. Maar vandaag moest ik vanaf een twintigste startplaats komen en reed ik op een alternatieve strategie. Door de vele neutralisaties kwam die strategie niet goed tot zijn recht. Om dan alsnog zeven tegenstanders in te halen, is prettig’’, laat Veekay weten in zijn persbericht.

‘’Zonder die laatste caution kan ik nog meestrijden voor de plekken zeven, acht. Maar doordat het veld zo dichtbij elkaar werd gebracht, moest ik het na mijn laatste pitstop vanaf P15 zien te doen. Al met al ben ik tevreden over mijn eigen prestaties. Ik heb kunnen knokken, mensen ingehaald en ervaring opgedaan over het racen op dit stratencircuit. Vergeet niet dat dit mijn eerste IndyCar-race in Toronto was.’’

In het klassement schiet Van Kalmthout weinig op met de dertiende plek. De coureur van Ed Carpenter Racing staat nu op een twaalfde plek in het klassement met 211 punten. De leider in het klassement in nog altijd Marcus Ericsson met 351 punten. Scott Dixon won in Toronto en klimt daarmee naar de vijfde plek in het klassement.