Hoogtepunten in Abu Dhabi: Overwinning Verstappen en overtreding Ferrari

07-12-2021 13:48 Laatste update: 13:49
4

Inge Vliek

De Formule 1-teams moeten zich na een spannende race in Saoedi-Arabië klaar maken voor de laatste race van het Formule 1-seizoen in de Verenigde Arabische Emiraten. Wat waren op het Yas Marina circuit de hoogtepunten in de voorbije jaren?

Laatste race van Nico Rosberg in 2016

Lewis Hamilton behaalde met zijn eerste plaats zijn vierde overwinning op rij, maar Nico Rosberg was de ster van het weekend. Hij begon het raceweekend met een voorsprong van twaalf punten ten opzichte van Hamilton en Mercedes had een 276 punten voorsprong op Red Bull Racing in het constructeurskampioenschap. Rosberg kwam als tweede over de finish en behaalde daarmee zijn eerste wereldtitel. Een week later kondigde de Duitser zijn afscheid van de Formule 1 aan, waardoor dit zijn laatste Grand Prix werd.

Overtreding van Ferrari en podium voor Verstappen in 2019

Voor de race in 2019 werd bekend gemaakt dat de brandstofmassa in de auto van Charles Leclerc anders was dan de hoeveelheid die de FIA gemeten had. De Monegask eindigde de race uiteindelijk als derde en mocht die plek ook behouden. Ferrari kreeg wel een boete van 50.000 euro voor de overtreding.

Leclerc deelde het podium met Max Verstappen en Hamilton. De Brit was al wereldkampioen en Mercedes had het constructeurskampioenschap ook al gewonnen, maar het gevecht om de derde plek in het kampioenschap was nog volop bezig. Uiteindelijk wist Verstappen de derde plek te behouden met een veertien punten voorsprong op de Ferrari-coureur.

Pole position en overwinning Verstappen in 2020

Vorig jaar was deze race een groot succes voor Verstappen. Hij behaalde pole position, waardoor er voor het eerst dat seizoen geen auto met een Mercedes motor vanaf plek één zou starten. Het was ook de eerste keer sinds 2013 dat er niet een Mercedes-bolide op pole position stond.

Vervolgens won de Nederlander de race, nadat hij elke raceronde op kop had gereden. Het was voor het eerst in zeven jaar dat Red Bull Racing weer een overwinning behaalde op dit circuit. Hij moest uiteindelijk het podium delen met Valtteri Bottas en Hamilton. Het was ook een speciaal weekend voor McLaren, want zij eindigden op de derde plek in het constructeurskampioenschap en scoorde daarmee hun hoogste eindklassering sinds 2012.